Egészségügyi vészhelyzet a nyaralásON

2023/07/11. - írta: Levenzia

Amire sokan nem gondolnak

Mai nap bevillant egy ötlet a fejembe, és gondoltam összeszedem a gondolataimat a nyaralós egészségügyi problémákkal kapcsolatban. Szóval ha azon szerencsések közé tartozol,hogy összekapartad a nyaralásod árát, akkor azt az időt ne akard rendelőben tölteni,ha nem muszáj....
Saját nap mint nap tapasztalt dolgokat szedek össze, valószínűleg a teljesség igénye nélkül.

356272521_1178531173541509_8694145234575141808_n.jpg

1.Gyógyszer : szerencsés , ha van egy úti patika az alap gyógyszerekből : lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasmenésre való szer, spray leégésre, allergia gyógyszer, csípésre való ( NEM fenistil ) krém, lázmérő ( kisgyerekeseknél az minimum ) Ezek recept nélkül kapható szerek,mindenkinek vannak beváltak.
Állandó gyógyszerek : ne maradjon otthon...vagy minimum a felhőben legyen fent, ha még nincs is kiváltva. Nem minden orvos ír fel ügyeleten állandó gyógyszert, úgy tudom nem is kötelező. Ráadásul ha a három havi fel van írva, és ki van váltva, akkor azt a rendszer jelzi a patikában úgy tudom.
Speciális gyógyszer : pl. insulin, stb. szakorvosi javaslatra írható csak fel, bizonyos nyugtató stb. szintén
Gyógyszerlista : ha több az állandó gyógyszer, és nem tudjátok megjegyezni a nevét, írjátok fel egy papírra az adagolással együtt, mert pici fehér tabletta elég sok van ( még az átnevezés után : Concord,Mydeoton stb kb. kikövetkeztethető, de a hatóanyag mennyisége még akkor sem mindegy )
Krónikus betegségnél. és pont a gyógyszerek miatt is szerencsés, ha van egy utolsó lelet, eredmény a nyaraláson. Az EESZT nem minden ellátóval van úgy összekapcsolva, hogy az előzmények láthatóak lennének.
Gyerekeknél a kiskönyv, az oltási könyv is legyen kéznél. 

2. Gyógyszertár : ügyeletes mindig van, de nem karnyújtásnyira...Általában a non-stop ügyeletes gyógyszertár egy közelben lévő városban van, így ha az éjszaka közepén van szükség valamire,akkor előfordulhat, hogy 30 km-t kell autózni legalább az éjszakában...Viszont ami közelebb van, az jellemzően este 6-8-10-ig van nyitva, ezért ha már egész nap fáj, lázas stb, nem várjátok meg a hajnali 1 órát...

3. Fogászat : sarkalatos dolog. Hétvégén és ünnepnapon nekem még sosem sikerült olyan fogászatot találni, ami  érhető volt . Elméletileg megyeszékhelyen kell lennie egy ügyeletesnek,de az a tapasztalatom, hogy ezeken a napokon sem biztos, hogy sikerül elérni őket. És mivel a problémás fog nem egy nap alatt alakul ki, szerencsésebb előbb rendbe tetetni, minthogy rámenjen a nyaralás...Mert ugye az törvényszerű,hogy akkor kezd el fájni...

4. Betegen elindulni...Ha már egy hete fáj valamid,köhögsz, náthás,lázas vagy..bőven van idő az indulás előtt felkeresni az orvosod.Hidd el jobban jársz. Max. a recept a felhőben van, de látott, írt gyógyszert, és ha nem jobb ki tudod váltani.

5. Ha betegen indulsz el mégis, esetleg beteg gyerekkel indulsz útnak ( hidd el, nem fog meggyógyulni tőle ), akkor szerencsés már otthon utána nézni, hogy a nyaralás alatti tartózkodáskor melyik az illetékes ügyelet, gyerekorvos, sürgősségi....nagyon kellemetlen,amikor össze-vissza kell rohangálni,mert csak a területileg illetékes helyen látják el az embert.

6. Kullancs : ami ugye mindenhol van. Ezt házilag is ki lehet venni, nem kell vele sehova rohanni. Valószínűleg akihez fordulsz, ő sem sokkal gyakorlottabb.Ami fontos, hogy sem előtte, sem utána nem kell fújkodni. Ha előtte ráfújsz,bekened,akkor elkezd fuldokolni, és az esetleges cuccot beléd nyomja. Ha már kint van, akkor se kenegesd, mert a bőrödön maradt esetleges fertőző nedveket szépen bele nyomorítod a csípés helyére. Egy sima csipesszel ki lehet szedni, vagy akár körömmel is. Ami a lényeg, hogy a nyakánál, ahol benne van a bőrben szépen megfogni, és egy határozott mozdulattal kikapni. A kint lévő részt meg kell próbálni nem belepasszírozni a szervezetedbe. Ha a feje benne szakad, az elméletileg kilökődik.Piszkálni nem kell. Ha begyullad,akkor persze jó ha ránéz egy orvos. Ami fontos : írd fel a napot,amikor kiszedted a kullancsot ( van aki elküldi bevizsgáltatni ), és figyeld a helyét. kb. 3 hét múlva jelentkeznek bőrtünetek, ha a kullancs fertőzött volt. 

7. Sebek, vágások..Kisebb sebeket alap útipatikával, Betadinnal, ragtapasszal el tudsz látni.  Ficam, törés vágások, esés utáni agyrázkódás gyanú..ezek mind komolyabb vizsgálatot ( min. RTG ) igényelnek, esetleg steril beavatkozást, szakorvost..Ezek már a sürgősségi kategória.

8. Ha Te szabadságon vagy, a szervezeted, a diétád nincs sajnos...Ez azt jelenti,hogy a diétahibádat valószínűleg megbosszulja a szervezeted :( Ha erre speciális gyógyszert szedsz, az mindenképpen legyen felírva.

9. Csípések : -szúnyog. Sokan vannak és agresszívek. Engem konkrétan szétesznek a kertben ,miközben a citromfű tenger mellett dolgozom. ( pedig állítólag a citromfű távol tartja. Ezt az én szúnyogjaim nem tudják...) Időnként bedagad, némelyik pici vakarás után is vérzik. Nem igényel orvosi ellátást.
- Darázs, méh : ők már a macerásabb kategória.ha nem vagy allergiás, akkor " csak " helyi reakcióra számíthatsz. Ha sikerül gyorsan ecettel bekenni, akkor talán nem duzzad fel annyira. Állítólag 3 napig dagadhat, és csak utána kezd visszavonulni. Sokat nem tudsz tenni ellene. Ha allergiás vagy,akkor valószínűleg el vagy látva gyógyszerrel. Ha más allergiás, és az állapota gyorsan romlik,akkor a leggyorsabb jelezni a mentőknél.

Első kanyarban ennyi jutott eszembe, ha még valami beugrik írom. Ez a teljesség igénye nélkül összeírt ötletlista egy helyen. Nyilván a csípések, allergia, lázcsillapítás stb. bőven elérhető a neten. Ez az írás nem azért született, hogy szakmai tanácsokat adjon, inkább a gyakorlati dolgokat próbáltam összeszedni. Ha csak 1 embernek segítek vele, és teszi könnyebbé a nyaralását, már akkor nem volt hiába.

Ne felejtsétek : az egészségügy átalakulóban van, nem biztos hogy mindenki tudja ( én sem ), hogy hol van még ügyeleti rendelés, hol van közvetlen betegfogadás, és melyik az a terület az országban , ahol már csak a mentésirányítást lehet elérni. Indulás előtt tájékozódjatok! :)

Szép nyarat kívánok!

Címkék: pillanatok
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://levenzia.blog.hu/api/trackback/id/tr1118164230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása