Tehát: tavasz, tömény akác és bodza illat. Idén megszavaztuk, hogy az akácszörp kimarad, a citromfűből tea lesz, de azért készítsek egy adag bodzaszörpöt :)
Nem rémlik, hogy nálunk lett volna valaha bodzaszörp, de pár évvel ezelőtt győzött a kíváncsiság, és a kísérletező kedv: próba-cseresznye. És bejött.Annyira, hogy bár kóstoltam más bodzaszörpöt is, hát ezt nem kőrözte le semmi.
Mentem ide magamnak a receptet, de meg is osztom :)
1.lépés :
- 5 liter vizet + bele 3.5 kg cukrot = szirupot készítek
- ezzel egy időben 0.5 kg cukrot el kezdek karamellizálni, majd felöntöm vízzel és ebből is szirup készül, majd a kettőt összeöntve felfőzöm.
Képekben :
Amíg ez kihűl, elmegyünk gyorsan bodzát szedni : kb . 20 nagyobb bodzavirágra lesz szükség.
Felkarikázunk 5 db jól megmosott citromot, és beletesszük a kihűlt szirupba.
Hozzáadunk még:
- 10 dkg citromsavat + 1 kávéskanál Na-benzoátot
- Beletesszük a virágokat a szirupba. Innentől kezdve 4-5 napig naponta többször megkeverjük, majd leszűrjük és jól kimosott üvegekbe töltjük. Hűvös helyen tárolva sokáig eláll. Már ha a család nem jár rá :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.