Valamikor régen, még a Mamánál lakva volt két bokor rebarbaránk. Kezdő háziasszonyként ( :) ) kerestem egy receptet hozzá, amit meghatározhatatlan állaga miatt csak kütyünek hívtunk, hívunk.
Most bokrunk nincs még, de időnként kapok egy szatyor rebarbarát, és akkor gyorsan el is készítem. Ez a mostani egy kicsit megreformált verzió, de leírom az eredetit is. A mostani még egészségesebb, mint az eredeti ( sok benne a C vitamin ), ez pedig most kicsit megreformált verzió volt. Tehát:
A recept hivatalos neve: Morzsában sült rebarbara
A tésztához kell:
- 25 dkg liszt : alapból finomliszt, reform verzióban : fele finomliszt + fele teljes őrlésű liszt
- 15 dkg vaj
- 7 dkg cukor ( most barna nádcukor )
- csipetnyi só
Innentől két módon készíthető: az alapanyagokat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, kicsit hűtőbe tesszük. Ez esetben a végén majd nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a gyümölcsre.
A másik lehetőség, hogy csak morzsalékosra gyúrjuk, és a morzsát fogjuk elteríteni a gyümölcsön.
Teljes őrlésű lisztnél nehezebb rugalmas tésztát gyúrni, plusz vaj kell bele, én azért sem forszíroztam a gyúrást ennél jobban.
A töltelékhez:
- Kb. 0,5-0,7 kg rebarbara
- 3 nagyobb alma
- 3-4 e.k. cukor ( nálam barna )
Elkészítés: A rebarbarát és almát megpucoljuk, felkockázzuk, és egy jól kivajazott jénaiba szórjuk.
Erre terítjük , vagy reszeljük a tésztát.
Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. A morzsás verziónál villával kicsit beleforgattam a tésztát a rebarbarás masszába.
A végeredmény egy kellemesen édeskés-savanykás desszert.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.