Tejszines Lúdlábtorta

2015/09/13. - írta: Levenzia

Hosszú évek óta ez az első szülinapom, amikor végre nem dolgozom :) Sem nappal, sem éjjel, sőt tegnap is itthon voltam.Így volt időm előkészülni. Az ötlet, hogy ilyen tortát készítsek, onnan jött, hogy a múltkor kaptunk kóstolót Levi tortájából, és jött a szikra, hogy kipróbálom én is.

Kicsit félve indultam neki, mert piskótát nem nagyon szoktam készíteni, olyan tortát végképpen nem nagyon, hogy több lapos legyen. Végülis egész jó lett , annyit leszámítva, hogy a piskóta massza olyan sok lett, hogy előre sejtettem, nem fog megmaradni a tortaformában. Szerencsére nem folyt szét a sütőben, gyönyörűen megemelkedett, viszont a tűpróbát zokon vette és némiképpen magába zuhant :D. Gondot nem jelentett, hiszen volt önként jelentkező aki szépen egyenesbe hozta a tetejét, majd némi csokiöntettel különvonult..és...elfogyasztotta. :D

Tehát a piskóta jó lett, igaz csak két lapba vágtam, de nem esett szét, nem morzsolódott. A tejszín az eljárás ellenére ( vagy miatta ) gyönyörűen felverhető lett. Vágni még nem vágtuk meg, így nem tudom hogy szeletelhető. Bízom a legjobbakban.

img_0502.JPG

A recept a NoSaltyról származik, Dacota konyhájából. Igyekszem egyszerűen leírni a lényeget.

A piskóta elkészítése:

Hozzávalók:

  • 9 db tojás
  • 9 ek cukor
  • 6 evőkanál rétesliszt
  • 3 ek natúr kakaópor
  • 1 tk sütőpor

A tojások fehérjét kevés sóval kemény habbá verjük, majd fokozatosan beledolgozzuk a cukrot. Ezután tovább folytatjuk a tojások sárgájával, majd apránként beledolgozzuk az előzőleg összekevert száraz hozzávalókat.Kivajazott , kilisztezett tortaformába töltjük, elsimítjuk, és kb. 40 percig sütjük. Tűpróba. ( és rimánkodás, hogy ne essen össze, bár alternatív felhasználási ötletet lsd. fentebb )

Előző nap is megsüthető, én a formában hagytam, és becsomagoltam folpackba.

Ha van otthon a fagyasztóban meggy, akkor előkészíthetjük azt is. Fagyasztóból kivesszük olvadni, vagy meggyszezonban megszedjük, kimagozzuk.

A tejszínes krém:

Előző nap előkészítjük:

  • 8 dl tejszín
  • 20 dkg csoki
  • 2 ek cukor

A tejszínt lábosban felforraljuk, majd beletördeljük a csokit + a cukrot hozzáadjuk, végül újra felforraljuk, amíg egynemű nem lesz. Jól kihűtjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap kemény habbá verjük.

A torta összeállítása:

A piskótát két ( aki tudja 3 ) lapba vágjuk. Az alsó lapot meghintjük a meggylé + egy kis rum ( rumaroma ) keverékével. Elterítünk rajta egy réteg meggyet, és egy réteg tejszínes krémet.

img_0501.JPG

 

Utána mehet rá a másik lap, amin elosztjuk úgy a tejszínes krémet, hogy oldalt is szépen el tudjuk simítani.

A cukrászdás süti teteje be van vonva egy szép réteg csokival is, én nem mertem ennek nekiállni ( Dacota receptjén sincs ) , így kiraktam körbe meggyszemekkel. Az más dolog, hogy valószínűleg nem marad így, szinte 100 %-ig biztos vagyok benne, hogy Laci bevonja csokival. Ha mást nem is, de az övét igen :D

 

Címkék: háztartás
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://levenzia.blog.hu/api/trackback/id/tr217784306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása