A múltkor nagyon olcsón hozzájutottam egy Stahl szakácskönyvhöz, és hozzá kaptam 5 újságot ajándékba. Az egyikben volt egy klassz ötlet, miszerint elkészítünk egy alaptésztát, és azt variáljuk különböző plusz alkotórészekkel. Az első hármas el is készült ( nem mellesleg egy része már csomagolva a koleszra a hétvégi ellátmányhoz )
Az alaptészta ( egy adag ) hozzávalói:
- 15 dkg vaj
- 25 dkg finomliszt
- 7.5 dkg cukor
- 0.5 kávéskanál só
- 1 dl hideg tejszín
Ez lenne az alap. Én dupla adagot gyúrtam be, de eleve úgy mértem ki, hogy három felé, mivel nem szerettem volna a kész masszába beledolgozni a plusz hozzávalókat. Annyi, hogy három tálat kellett mosogatni. De sokkal egyszerűbb.
Tehát a plusz hozzávalók fajtánként:
1. Dán vajas keksz:
Kimérjük a fenti mennyiségeket, majd belereszeljük egy citrom héját, + egy csomag vaníliás cukrot ( vagy egy vaníliarúd kikapart belsejét ). Jól összedolgozzuk, egy óra pihi a hűtőben. Nyújtás, szaggatás. A tetejüket megkenjük tojással, majd kicsit megszórjuk jégcukorral ( ennek hiányában nálam barna cukor lett ) Szerintem ez a legfinomabb a három közül.
2. Csokis keksz:
Az alaphoz hozzámérünk 5 dkg natúr kakaóport, és 20 dkg apróra vágott étcsokit. Hűtő, pihi. Majd gombócokat gyúrunk, kilapítjuk, sütjük. ( szerintem ez lesz Laci favoritja )
3. Lekváros tekercs
Alaptésztát gyúrunk, majd pihi, A tésztát kinyújtjuk, megkenjük ízlés szerinti lekvárral, megszórjuk darált dióval. Összelapogatjuk, majd szorosan feltekerjük. Folpackba csavarva fél órát pihentetjük ( addig megsül a másik kettő ). Szeleteljük, sütjük. Ha megsült, akkor gyorsan bekenjük 1 ek forró víz + 1 ek. cukor keverékével ) Ez jön be a legkevésbé, talán sok lett a dió bele, legközelebb bátrabb leszek a lekvár mennyiségével. Inkább kicsit jöjjön ki belőle.
A következő nekiindulás a mini isler, a kávés félhold, és a mogyorós ( diós ) kifli lesz
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.