Kamilla kérése volt , hogy a születésnapi tortája karamelltorta legyen. Nos, kicsit félve álltam neki, de jelentem sikerült, sőt : túl finom lett...Ráadásul Anna baba is hozzájárult a sikerhez, a sütögetést nyugodtan átaludta :)
Maga a recept a Nosalty-ról származik, némi változtatással.
A piskóta a nagy gáztepsiben készült, így lett félbevágva.
Hozzávalók:
- 5 db tojás
- 3 ek víz
- 15 dkg cukor
- 16 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
A tojásokat ketté választjuk, és a fehérjét kemény habbá verjük a fele cukorral.
A sárgáját kikeverjük a vízzel és a cukorral, majd a habbal összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporos lisztet.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük, belesimítjuk a piskótát, majd megsütjük. Ha kész, gyúródeszkára áthúzzuk, és hagyjuk kihűlni.
A krém:
- 15 dkg cukor
- 1 ek víz
- 1 csipet fahéj
- 2 db tojássárga
- 4 dl tej
- 7 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 2 + 2 dl tejszín
- 1 cs. vaníliás cukor
A 2 tojássárgát kikeverjük a tejjel és a fahéjjal, majd beledolgozzuk a lisztet.
A cukrot a vízzel karamellizáljuk. Amikor szép barna, beleöntjük az előzőleg elkészített tejes masszát.
Besűrítjük, majd hűlni hagyjuk. Ha langyos beledolgozzuk a vajat.
Ha kihűlt, 2 dl tejszínt kemény habbá verünk, és beledolgozzuk a krémbe.
A piskótát ketté vágjuk, majd megkenjük a karamellkrém felével.
A másik 2 dl tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral, majd a krémre kenjük. Rátesszük a másik piskóta lapot, és a maradék krémmel bevonjuk.
Díszítés: ízlés szerint. Nálunk a kedvenc zenekar képe került fel + aprított tejkaramella. ( de lehet akár Toffifi is :) )
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.