Laci kapott valahonnan egy nagy szatyor csicsókát...Mivel szép nagy darabok voltak, nem tudtam ellenállni neki, így kerestem hozzá receptet. Az elsőt ma el is készítettem. Nos, nekem nem jött be a csicsóka íze, de a család itthon lévő részének igen, így megosztom veletek a receptet:
- Kb. 50 -80 dkg csicsóka
- húsleves kocka
- 1 közepes vöröshagyma
- 5 dkg vaj
- 10 dkg trappista sajt
- 10 dkg füstölt sajt
- só,bors , szerecsendió ízlés szerint
- 4 ek. tejszín ( hiányában tej )
- petrezselyem
A csicsókát megtisztítjuk ( Az eredeti recept szerint folyó vízben alaposan megtisztítjuk kefével. Én inkább meghámoztam ) Hasábokra vágjuk. Jól megmossuk, majd a húsleves kockával vízben puhára főzzük. Leszűrjük. ( kb. 1 dl főzőlére szükség lesz! )
Az apróra vágott hagymát a vajban megfuttatjuk, erre öntjük az 1 dl főzővizet,majd felforraljuk. Takarékra vesszük a lángot és beleszórjuk a kis kockára vágott sajtokat, kevergetve megolvasztjuk. A fűszerekkel ízlés szerint ízesítjük, és ha már besűrűsödött lehúzzuk a tűzről. Ekkor keverjük bele a tejszínt, majd a leszűrt, tűzálló tálban szétterített csicsókára öntjük. Apróra vágott petrezselyemmel meghintjük. Önálló fogásként is fogyasztható, de sültek mellé is ajánlják.
Ami hibát én elkövettem: tejszín helyett tejet használtam, és azt is lazán beleöntöttem még az elején :D valószínűleg ezért a sajt nem olvadt szét tökéletesen, és az öntet sem akart besűrűsödni. Igaz, így legalább jobban beborította a csicsókát :) Mindenesetre meg lett dicsérve, így aki szereti, annak bátran ajánlom ezt a receptet. Hétvégén másikat is tesztelek, ha beválik , hozom azt is.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.