Továbbra is folytatom a kisérletezést a gluténmentesség felé. Egyenlőre csak egyszerűbb receptekkel próbálkozom, így például a hókiflivel. Persze ebben alapból is van egy csavar, mert ez egy fűszeres változat, a LIDL idei szakácskönyvéből.
Amit előző nap este megtettem, az annyi volt, hogy begyúrtam mind a kétféle tésztát, és éjszaka a hűtőben pihent egyet.
A matricás a gluténmentes volt :) Persze amúgy sem lehet összetéveszteni, mert más az egész rugalmassága, anyaga, az ízéről nem is beszélve :D
Reggel a hűtőből kivéve egyszerűen a folpackon felszabdaltam, így nem kellett sem nyújtani, sem csippenteni. A nagyobb darabkákat egyszerűen kettészedtem, sodortam, és már mehetett is a zsírpapírra.
És akkor a hozzávalók- a hagyományoshoz :
- 200 g dió ( eredetileg mandula kellett volna, de nekem dió van itthon )
- 100 g liszt
- 200 g porcukor
- 100 g vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk. gyömbérpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 1 tk sütőpor
- 1 nagy teáskanál mézeskalács fűszer ( az eredetiben szerecsendió volt írva, de így karácsonykor belefér a mézeskalács fűszer is :) )
- 1 tk fahéj
- só
A hozzávalókat jó alaposan összedolgozzuk, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. Az elkészítését előzőleg leírtam, zsírpapírra téve tepsit sem kell sikálni :) Előmelegített sütőben megsütjük, majd ha kisült fahéjas porcukorba forgatjuk.
A gluténmentes verziónál amit másképpen csináltam:
a 100 g liszt rízsliszt, a 200 g porcukor helyett szőlőcukor került bele. Minden egyéb változatlan.
Amiben más, az annyi , hogy kicsit nehezebb vele dolgozni, valószínűleg a szerkezete miatt kiflik helyett jó pufi angyalszárnyak lettek belőle :D. Kicsit talán sötétebb lett a színe. A gluténmentes ( egészségesebb verziót ) fahéjas szőlőcukorba forgattam, illetve külön kérésre üresen hagytam. :)
Látványra :
Remélem ízleni fog ha kipróbáljátok!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.