Ezt a bejegyzést nagyon terveztem, és most , hogy voltunk vásárolni, meg is tudtam valósítani.
Pár évvel ezelőtt felfedeztem magamnak , és persze a Családnak a gyömbért. Lett is pár kedvenc, és ehhez csatlakozott most egy kipróbálandó, Stahl-féle gasztroajándék.
Citrom- gyömbér szörp :
Előnye a hátránya, mindenféle tartósítószer mentes, így egészségesebb, viszont hűtőben kell tárolni. Azt nem mondhatom, hogy van ideje megromlani, mivel eleve nem nagy mennyiség lesz egy adagból, másrészt annyira finom, hogy gyorsan el is fogy. Még előnye, hogy a citrom levét nem kell belefőzni, így a C-vitamint sem írtja ki teljesen a főzés.
1 adag szörp hozzávalói ( próba esetén , később praktikus szorzóval készíteni )
- 375 ml víz
- 2 db citrom
- 180 g gyömbér
- 250 g cukor
A vizet feltesszük forrni, majd első forrás után belereszeljük a citromok héját, és a megtisztított gyömbért. Ezt 15 percig főzzük. Ezután ha kicsit meghűlt, hozzáadjuk a citromok levét is.
Leszűrjük, jól kinyomkodjuk, üvegekbe tesszük. Hűtőben tároljuk.
Tipp: ha ajándéknak szánjuk, akkor pár nappal az átadás előtt tudjuk csak elkészíteni. Nyugodtan bele lehet vágni, mert gyorsan elkészül!!! Szépen csomagolva biztosan mindenki örülni fog neki.
Gyömbéres Brownie :
- 20 dkg csokoládé
- 15 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- egy kis darabka gyömbér ( kb. ujjnyi ) finomra reszelve vagy 1 csapott teáskanál gyömbérpor
- 3 db tojás
- 15 dkg liszt
Az elkészítése a legegyszerűbb:
A vajat és a csokit összeolvasztjuk a mikróban ( vagy gőz fölött ), egy tálba öntjük , és a leírás sorrendjében összedolgozzuk a hozzávalókat. Kivajazott, lisztezett tepsiben sütjük. Én tűpróbáig sütöm, de van aki kicsit szaftosabban hagyja. Amíg a szörp elkészül, addig ez is kisül.
Svéd fahéjas-gyömbéres keksz ( nekem ez a nagy kedvencem ) :
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- fél kk. szódabikarbona
- 1 nagy csipet sütőpor
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 5 ek. méz
+ 1 adag fűszerkeverék
- 2 kávéskanál gyömbérpor ( púpozott )
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 késhegynyi fehér bors
Ezt előzőleg a liszthez keverjük
Összedolgozzuk, egy tepsibe zsírpapírt teszünk. Kis gombócokat gyúrunk, amit megforgatunk cukorban, majd a zsírpapírra tesszük. Egy közepes pohár talpát lisztbe mártogatva kilapítgatjuk a gombócokat, majd sütjük. Fontos, hogy minden gombóc előtt lisztezzük, mert könnyen ragad.
A kakukktojás : Kandírozott gyömbér ( ahogy a Stahl magazinban megjelent )
Azért kakukktojás, mert még nem készítettem eddig ( azaz garanciát nem tudok nyújtani ). A kép, és a szöveg nem volt túl egyértelmű, így két verziót tesztelek. A képen olyan, mintha a lében úszkálna a gyömbér, nekem viszont a kandírozás azt jelenti, hogy miután előkészítek valamit, utána cukorba forgatom, és megszárítom. Így abban egyeztünk meg családilag, hogy készül egy kis ilyen, és egy kis olyan is.
Hozzávalók:
- 30 dkg friss, pucolt gyömbér
- 50 dkg cukor
- 1 tk. méz
A gyömbért vékony szeletekre vágjuk ( én kockáztam, mert később sütibe fogom felhasználni ).
Feltesszük főni egy fazékban, úgy , hogy éppen ellepje a víz, forrás után 20 percig csendesen főni hagyjuk, majd leöntjük a vizet, és megismételjük ezt a lépést.
A második szűrés után a lábast elmossuk ( azt nem írta ,hogy miért, de én elmostam ), majd a gyömbért a lábasba tesszük, ráöntünk 5 és fél dl vizet, hozzáadjuk a cukrot és a mézet. majd 45 percig főzzük. Amíg opálos, áttetsző nem lesz . ( nem lett... ) Viszont az állaga megfelel, így nem kínoztam tovább.
Innentől annyit ír, hogy elosztjuk kis üvegekbe, és hagyjuk kihűlni, majd hűtőben tárolható 2 hónapig.
Úgy fogom tesztelni, hogy egy üveget készítek lével, és a többit cukrozni fogom. A végeredményről később nyilatkozom majd, ha valakit nagyon érdekel :D :D
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.